Het dagelijkse leven op het Hoofdkwartier - Reisverslag uit Kabul, Afghanistan van Henk-Jan Wendrich - WaarBenJij.nu Het dagelijkse leven op het Hoofdkwartier - Reisverslag uit Kabul, Afghanistan van Henk-Jan Wendrich - WaarBenJij.nu

Het dagelijkse leven op het Hoofdkwartier

Door: webmaster

Blijf op de hoogte en volg Henk-Jan

28 Augustus 2009 | Afghanistan, Kabul

Het is weer vrijdag, dus Low Ops en dus weer tijd voor de wekelijkse update vanuit een warm en vooral stoffig Kabul. Gelukkig een rustig weekje achter de rug hoewel er in Kandahar natturlijk wel een verschrikkelijke aanslag heeft plaatsgevonden en er weer een aantal Nederlandse soldaten gewond zijn geraakt. Maar bij ons was het op een paar schoten op de wacht na, een rustig weekje. Toen ik net omstreeks 6 uur naar de eetzaal liep viel het me op dat er wel 6 vliegers hoog in de lucht zichtbaar waren. Bijna net als in de film. Toch leuk om te zien en ook een teken dat we misschien - zij het plaatselijk - toch wel voorzichtig vooruitgang boeken in dit land. Het is hier nu bijna half 8 en ik ben net klaar met het werk voor vandaag. Normaal is de vrijdag een zogeheten "Low Ops" (zeg maar "kalm aan") dag. Dit is zo gekozen omdat in het Islamitische geloof de vrijdag te vergelijken is met onze zondag. Nou moet ik zeggen dat die vlieger (leuke woordspeling) voor onze afdeling niet opgaat. Wij zijn eigenlijk 7 dagen in de week van 's ochtends 7 uur tot 's avonds 8 uur (en soms zelfs later) geopend. De "Director Of Staff" (kortweg DOS) is zeg maar de smeerolie in het Hoofdkwartier. Onze afdeling is verantwoordelijk voor Information Management (alle computers en met name de software), alle correspondentie die er in zo'n high level met circa 22 generaals circuleren, alle vertalingen (alle documenten die bijv. naar president Karzai of de Ministeries gaan of daar vandaan komen moeten worden vertaald in Dhari / Pashtu), boeken van alle conference rooms en de bookings van de video tele conference (VTC) vergaderingen en last but not least mijn clubje, het Joint Visitors Bureau. Kortom de spin in het web in het Hoofdkwartier.
Op dit moment is een Canadese Kolonel de DOS. Omdat hij volgende week 3 weken op verlof gaat neem ik, als zijn deputy, de taken waar en dat zullen dus een paar drukke weekjes worden schat ik zo in. Inshallah, zoals ze hier zeggen. We zullen wel zien. Verder gaat alles hier zo zijn gangetje. Het begint al bijna routine te worden. 'S ochtends om kwart over 6 opstaan, om kwart voor 7 ontbijten met een vast clubje collega's en dan ah werk, tussen de middag lunchen, weer ah werk, avondeten, werken en dan afhankelijk van het tijdstip nog even naar de Nederlandse huiskamer voor de laatste roddels of om te bellen met thuis. Iets wat ik nu zometeen ook ga doen dus het ga jullie allemaal goed. Bedankt voor de reacties en tot de volgende week.
Groeten, HJ.

• 28 Augustus 2009 - 15:53

GJ:

Leuke update. En ik maar denken dat militairen altijd zeeën van tijd hebben om een balletje golf te slaan. Het plan om een afslagkooi (of hoe heet zoiets) op HQ te plaatsen heeft dus weinig zin. Daar heb jij geen tijd voor begrijp ik...... Henk-Jan hou je taai, we mailen!

• 29 Augustus 2009 - 20:02

GtB:

Hi Henk, lees je berichten trouw en het ontnuchterd behoorlijk. Andere wereld en voor ons moeilijk voor te stellen.Natuurlijk volgen we het nieuws en lezen we de kranten, maar nu heeft het een andere betekenis. Zal je niet vermoeien met het Nederlandse leven. Gaat ongeveer zoals jij je dat kunt voorstellen. Mocht er echt iets spectaculairs gebeuren dan melden we dat meteen!Wens je daar binnen de mogelijkheden alle goeds, veel wijsheid en ook een flinke portie Twentse nuchterheid. Daarbij denk ik dat je toch ook een geweldige ervaring opdoet en veel kennis verkrijgt.
    Groet.

• 01 September 2009 - 16:05

Suze En Jan:

HoiHenk-Jan,bedankt voor je update. Daaruit blijkt, druk, druk, Ook mij is destijds aangeboden om ook naar Kabul te gaan in het kader van de controle van de financien van de Wereldbank waar PwC de controle-opdracht voor had verworven. Door allerlei omstandigheden is dit niet doorgegaan. Wij vertrekken a.s. zaterdag voor 4 weken naar Italie. Wij gaan naar het Gardameer. We zullen nog eentje op je drinken in de Yachtbar. Groetjes en tot over 4 weken, pas goed op jezelf.

• 01 September 2009 - 18:16

Rob En De Meiden:

Na de vele DOS-Trainingen gehad op het PHQ gaat dit je zeker lukken, zowaar HJ is zomaar 3 weken DOS van HQ-ISAF wwwow. Maar wat lezen we ? Lekker gerelaxt leventje daar zeg 06:15 opstaan (zitten wij al lang en breed in de auto, weet je nog ?) 07:00 lekker ontbijten (heb ik de eerste 20 mailtjes al verwerkt), daarna een beetje (ah) Albert Heijn werk en dan lekker roddelen. Tjee dan is het in MS wel afzien hoor. Hoef dus a.s. zaterdag op onze eerste FIESTA DI PIAZZA niet over je in te zitten denk ik zo.
    Blijf er ondanks een bepaald gemis maar flink plezier in houden. Za ba de bala aoney weenam